The Machinist
(2004)
Betyg:
Svarvaren Trevor Reznik lider av trauma, som gör att han inte har kunnat sova på ett år och nästan har slutat äta. Till det yttre liknar han en heroinist eller koncentrationslägerfånge. Tröttheten gör att han har svårt att klara arbetet på verkstadsföretaget, samtidigt som han börjar tro att människor i omgivningen vill honom illa.
I lägenheten sätter Trevor upp små lappar till sig själv på kylskåpsdörren och väggarna för att komma ihåg saker, men han förstår sedan inte innebörden utan ägnar timmar åt att försöka tolka sina egna meddelanden. Fritiden delar han i stort sett mellan två kvinnor: den prostituerade Stevie, som tar emot honom i sitt hem, och servitrisen Marie på flygplatsens nattöppna kafé, där kaffet och pajen vid disken blir en referens till nattvarden.
Filmen handlar om hur våra val ofta får långtgående konsekvenser. Den traditionella skildringen av kvinnan som antingen sköka eller helgon understryker det religiösa motivet men anknyter även till Fjodor Dostojevskijs roman Brott och Straff (1866), där huvudpersonens förtrogna är den prostituerade Sonja. Det finns flera referenser till Dostojevskij i The Machinist, exempelvis läser Trevor romanen Idioten (1869), varifrån namnen Marie och Nicholas är hämtade, och liksom den ryske författaren (och hans son) lider Maries son Nicholas av epilepsi.
Regissören Brad Anderson väver skickligt samman olika teman. The Machinist, som är inspelad i spanska Barcelona eftersom inget amerikansk produktionsbolag ville bekosta inspelningen, tar ständigt nya oväntade vändningar. Stämningen är både Kafkaartad och inspirerad av Alfred Hitchcock. Bilden tycks stundtals lika utfrätt som Trevors traumatiserade medvetande. Ljudet håller mycket hög kvalitet och bidrar till den mardrömslika stämningen.
Engelsmannen Christian Bale, som är suverän i huvudrollen, hade inför inspelningen magrat nästan 30 kilo och är ännu mer paranoid än i American Psycho. Även Jennifer Jason Leigh gör en lyckad rolltolkning som Stevie, även om hennes närvaro i filmen är förhållandevis liten.
Undertexter finns på fem nordiska språk men inte på originalspråket engelska (gäller inte bonusmaterialet som helt saknar textning). Bonusmaterialet består av regissörens kommentarer (där en viss misspassning tyvärr förekommer), en dokumentär om filmens tillkomst, borttagna scener med valfritt kommentarspår samt trailers för The Machinist och andra aktuella filmer.
© Torgny Lilja för Starway Reviews